HTML

Elsa Valle Fan Club

Elsa Valle kubai művésznő rajongói oldala,minden ami Cuba, salsa, latin zene, son,rumba, danzon, koncert, tánc és vidámság

Friss topikok

AZ ERŐ VELÜK VOLT Cuban Sephardic Journey / Zsidó Nyári Fesztivál 2009

2009.12.25. 17:30 salsafan

Elsa Valle,  hazánkban élő kubai származású énekesnő hétfő este a Zsidó Nyári Fesztivál egyik attrakciójaként a Dohány utcai Zsinagógában lépett fel a Latin Jazz Syndicate társaságában. A papírforma bejött: varázslat történt. ASZÓDI MÁRK CIKKE.

Meglepően visszafogottan, bensőségesen lágy gitárakkordokkal indult a koncert. Majd pár taktussal később valósággal feljajdult Elsa Valle tömör és érzelmekben gazdag hangja - így a drámai feszültség rögtön az első pillanatokban megszületett. De csak azért, hogy rögvest fel is oldódjék egy mindig nyerő latinos középtempóban.


Erő. E szó jut először eszembe Elsa Valle énekéről. Az előadóról tudnivaló, hogy Carlos Santana, Al DiMeola és a Buena Vista Social Club oldalán is állt már a világ pódiumain. Impulzivitása, temperamentumossága azonban sosem harsány, mert végig ott bujkál benne valami zavarba ejtő keserédes sebezhetőség és – mintegy az előbbi ellenpontozásaként – az összekacsintó játékosság. A hangulatok és dinamikák mestere ő. Színpadi magabiztossága mély muzsikusi bölcsességre és alázatra utal. A rutin és a letaglózó technikai tudás azonban sosem megy az akkor-és-ott érzelmek rovására, hisz a rögtönzés Elsa Valle stílusának tán leglényegibb alkotóeleme. Improvizatív ívei hol kiszámítottan tétovák, hol robbanékonyak (utóbbi a gyakoribb), és mindig kerek zenei gondolattá állnak össze, mire nyugvópontra jutnak. Frázisai ugyanakkor kerülik a szépen kitaposott, közhelyes fordulatokat, miközben persze tökéletesen illeszkednek mind a jazz, mind a latin muzsika dallamvezetési hagyományaiba. Eredetiségből nem volt hiány a hétfő esti koncerten sem: a művésznő váratlan fordulatai ugyanakkor tökéletesen simultak rá a hol feszesen lüktető, hol cseppfolyósan lebegő, már-már mozaikszerű zenekari alapra. Sokszor úgy, hogy az énekesnő szándékosan ellene játszott a dal ritmikai vagy tonális középpontjának a vibráció fokozása érdekében, vagy éppen fordítva, a zenekar dekonstruálta a vázat, miközben az énekesnő a zenei centrumban „tartotta a frontot”. A helyszínhez illően a kubai és jazz dallamok mellett szefárd zenei motívumok is előkerültek.
 

Túlzás nélkül mondhatjuk: Elsa Valle együtt lélegzett a dalokkal ezen az estén, és ehhez minden segítséget megkapott az őt kísérő muzsikusoktól is. Ha végignézünk a Latin Jazz Syndicate tagnévsorán, az imént vázolt maximális profizmus egyáltalán nem meglepő. Valóságos magyar jazz szupergroupról van szó: Babos Gyula - gitár, Szakcsi-Lakatos Béla - zongora, Kőszegi Imre - dobok, Barcza Horváth József - bőgő és basszusgitár, valamint Winand Gábor - fúvós és ének. Felsorolni is képtelenség volna a szóban forgó művészek muzsikusi erényeit, de még akár csak azt is, hogy milyen más formációkban találkozhattunk már velük korábban – hisz a hazai jazz szcéna feketeöves előadóiról beszélünk. Elsa Valle oldalán is kiderült mindez, instrumentális szólókban sem szűkölködött az este ugyanis. Egyben a legnehezebb is sikerült a csapatnak: úgy biztosították végig a stabil alapot, hogy a „mezei kiszolgáló személyzet” gondolata még csak fel sem merülhetett a közönségben, és bár számos hangszeres rögtönzést hallottunk (sok esetben egyetlen dalon belül is többet), ezek sosem az öncélú villogás jegyében fogantak. Tökéletes egyensúly született végül a kubai ritmusok könnyed szórakoztató jellege és a „művészibb”, kortárs zenei elemek intellektualizmusa közt.


Igazi nagy nevekről van szó, ezért akár illetlenségnek is tűnhet, de – merőben szubjektív indíttatásból - két közreműködőt mégis külön kiemelnék. Megítélésem szerint Babos Gyula részéről nagyszerű döntés volt, hogy nem klasszikus jazz-gitár sound szólt végig ezen az estén, hanem az ő nevezetes – Pat Metheny és Al DiMeola révén is ismert – gitárszintetizátora, mely képessé tette arra, hogy további izgalmas színekkel gazdagítsa az amúgy is pazar produkciót.  És külön főhajtást érdemel Winand Gábor énekesi teljesítménye: Vukán György fantasztikus Pablo Neruda-korongja (Love Poems) óta ő a recenzens kedvenc magyar jazzénekese. Winand majdhogynem az este felében Esla Valle egyenrangú duópartneréül szegődött, nem ritkán egymásnak felelgettek elsősorban bebop stílusú vokális rögtönzéseikkel. Feledhetetlen élmény volt. 

Talán felesleges is megjegyezni: minden egyes énekhang az első perctől az utolsóig tökéletesen a helyén volt. Ez mindenképpen üdítően hatott egy olyan országban, ahol minden évben százezrek drukkolják végig éppen ügyeletes megasztárjaink produkcióit, hogy megüssék a soron következő tercet. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elsavalle.blog.hu/api/trackback/id/tr1001622713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása